Verruim je blik

kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviezen voor bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor jouw bedrijf.

Het Ontwikkelingsinstituut

Stap 1: Registratie bedrijf

Registreer je bedrijf eerst op de website van de KMO-portefeuille. Hiervoor heb je een token of een elektronische identiteitskaart (eID) nodig.

Stap 2: Aanvraag subsidie

Opgelet: wacht tot dat je onze factuur ontvangen hebt zodat je het juiste opleidingsbedrag kan invullen! Dit bedrag wordt in het rood vermeld op de factuur als “bedrag voor KMO Portefeuille aanvraag”.
De aanvraag dient ten laatste binnen 14 kalenderdagen na de aanvang van de opleiding worden ingediend. Maar je mag die ook aanvragen van zodra je over onze factuur beschikt.

 1. Registreer een nieuw project op de website van KMO-portefeuille.
 2. Geef de NACE code in van je bedrijf.
 3. Kies de pijler "Opleiding".
 4. Geef het erkenningsnummer in van het Ontwikkelingsinstituut: DV.O106178.
 5. Geef volgende informatie in over de opleiding:              
  • Geef aan dat de opleiding niet gestart is later dan 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding;
  • Geef als datum overeenkomst de datum in van de factuur;        
  • Geef het opleidingsbedrag in (excl. BTW) zoals in het rood vermeld op de factuur;
  • Geef het aantal opleidingsuren in (staat vermeld op de factuur);
  • Geef de titel van het project in (is de naam van de opleiding);
  • Kies als vakgebied "Personeelsmanagement" - subthema: competentiebeleid
 6. Geef naam en aantal in van de personen die de opleiding volgen.
 7. Bevestig het projectbedrag, project en verklaring op eer.

Stap 3: Betalen

Na goedkeuring van het project krijg je een betalingsuitnodiging van KMO-Portefeuille. Je betaalt 70% of 80% van het opleidingsbedrag (is dus excl. BTW en de niet subsidieerbare kosten) aan KMO-Portefeuille. Percentage van de tussenkomst KMO P is afhankelijk van de grootte van de onderneming. Uw betaling aan KMO P dient jouw betaling te ontvangen binnen de 30 kalenderdagen (vanaf hun betalingsuitnodiging), anders vervalt de aanvraag.

Na ontvangst van je betaling stort de Vlaamse overheid de overige 30% of 20% van het opleidingsbedrag in de elektronische portefeuille. Je zal hiervan een mail ter bevestiging krijgen.

De elektronische portefeuille bevat nu 100% van het opleidingsbedrag (excl. BTW en de niet subsidieerbare kosten). Via de betaalknop van KMO-portefeuille kan je nu het opleidingsbedrag aan het Ontwikkelingsinstituut betalen. Gelieve het factuurnummer als referentie op te geven.

Het BTW bedrag, samen met de niet subsidieerbare kosten (zoals tussenkomst in zaalkosten en eventuele extra cateringkosten) mag je rechtstreeks overmaken op rekening van het Ontwikkelingsinstituut. Dit bedrag wordt in het blauw vermeld op de factuur onder de benoeming: “Eigen deel"
(IBAN: BE16 5230 8041 2974, BIC: TRIOBEBB).

Stap 4: Proficiat

Na deze handelingen is de factuur voldaan.