Wat is NLP of neuro-linguïstisch programmeren?

NLP, de afkorting voor ‘neuro-linguïstisch programmeren’, geeft je de modellen en technieken om jezelf effectiever te sturen. Met behulp van NLP herken je je eigen valkuilen en leer je ze te vermijden.

 

NLP in de jaren 70

In de jaren 70 bogen psycholoog Richard Bandler en linguïst John Grinder zich aan de Universiteit van Santa Cruz over de kracht van communiceren: hoe komt het dat commerciële communicatie-experts zo snel en krachtig fundamentele resultaten konden behalen bij hun doelpubliek? Ze bestudeerden de manier waarop succesvolle communicatie inspeelt op de subjectieve ervaringen van mensen. Het resultaat was een eerste vorm van wat bekend werd als ‘neuro-linguïstisch programmeren’: een verzameling van cognitieve strategieën als antwoord op problemen van gedrag en competenties.

Van toen tot nu

Sinds de beginjaren van NLP is er veel veranderd. In de jaren 80 kwam de methodiek los uit zijn therapeutische context en paste men de principes van NLP steeds meer toe in verkoop, onderhandelen, onderwijs, gezondheid, HR en andere domeinen. Onder de verzamelnaam NLP werden nieuwe modellen en technieken toegevoegd. Het werd ook steeds duidelijker dat onze ervaringen niet allemaal cognitief zijn – opgeslagen in ons ‘verstand’ – maar dat ze vaak worden opgeslagen in het zenuwstelsel. Men ontwikkelde manieren om ook met dat ‘lichamelijke (somatische) verstand’ te werken.

 

“NLP heeft me geholpen meer inzicht te krijgen in mezelf en anderen, me verder te ontwikkelen als persoon en hoe in verbinding te blijven met mezelf en anderen.”
Carine

Vandaag kijkt NLP naar het hele systeem, zowel op een individueel niveau als in organisaties en teams. NLP vertrekt nu vanuit het vermogen om je te centreren in je ‘somatische kern’: thuiskomen in je lichaam. Van daaruit kan je je openstellen voor je omgeving.

NLP: een definitie

NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring. Het NLP-begrippenkader maakt het mogelijk om de subjectieve ervaring heel nauwkeurig te beschrijven. Daarbij worden innerlijke weergaven, innerlijke toestanden, vormen van motivatie, denkstrategieën en het wereldmodel mee in kaart gebracht. NLP beschrijft niet de inhoud van de ervaring, maar de structuur ervan. Die structuur is de manier waarop iemand met zijn ervaring een model maakt van de wereld.