Hoe ga je op zoek naar antwoorden in de natuur ?

Wanneer je iets wil ervaren en wil leren van de natuur, is de eerste stap uiteraard een evidente: trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten! Voel zelf welke plaats je aantrekt: het bos achter de hoek, een stadspark, je eigen tuin, een provinciaal domein? Intuïtief zal je wel voelen waar je moet zijn vandaag.

Vervolgens is het interessant om voor jezelf te bepalen wat je wil gaan doen of met welk thema je naar buiten wil trekken. Waar wil je juist een inzicht in? Zit je vast in je werk, heb je steeds dezelfde ruzie met je kinderen, weet je niet of een bepaalde opleiding iets voor jou is...? Het is belangrijk dat je dit thema voor jezelf duidelijk stelt op het moment dat je naar buiten trekt. Ik beschouw de natuur als een wijze bij wie ik op ieder moment van de dag terecht kan en die me helpt om de antwoorden diep uit mezelf te halen. Maar je moet natuurlijk wel een vraag stellen...

Vooraleer naar een krachtplekje op zoek te gaan, is het goed om even te wandelen en alle drukte, stress, emoties en gedachten af te voeren. Als je met je intuïtie werkt, is het belangrijk dat je je denken even stil legt. Meestal werkt de natuur heel grondend en hoef je hiervoor niet veel meer te doen dan bijvoorbeeld via je ademhaling alles afvoeren. Misschien leerde je mediteren, volgde je mindfulness of yoga of een andere methode om bij jezelf te komen? Dan kan je dat hier toepassen.

Als je voelt dat je bij jezelf bent gekomen en goed gegrond bent, herhaal dan even luidop je thema en verbind je met de natuur. Stel je open voor wat er komen gaat...

Laat je dan intuïtief aantrekken tot een plaats in de natuur. Je zoekt dit niet met je ratio of met je wil, het is eigenlijk alsof de plek je roept. Plots voel je dat je daar “moet” zijn om iets te leren rond je thema. Plots is er een plekje dat je aandacht trekt, dat er aantrekkelijker uitziet dan de rest, dat iets voor je uitstraalt. Denk hier niet bij na. Doe alsof je met de verwondering van een kind de natuur intrekt en laat je roepen door een plek. Vertrouw op je voeten en je gevoel, die weten perfect waar je heen moet.

Ga dan gewoon naar die plek en ga er vooral kijken en voelen. Wat zie je, wat observeer je, en wat voel je daar dan bij? Wat valt er je op aan de plaats die je gekozen hebt? Onderzoek die plaats op al haar aspecten met al je zintuigen, en ga na welke energie je voelt en welk inzicht het je brengt.

Het is meestal iets kleins, maar wel dat wat je nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld aangetrokken worden door een boom die op een moeilijke plaats groeit en er iets leren over doorzetting, moed en het overleven in moeilijke omstandigheden. Je intuïtie kan je leiden naar een plantje dat bovenop afval en dood materiaal groeit en er iets leren over de manier waarop je met al je problemen omgaat. Je kan worden aangetrokken door een waterval en ontdekken dat het water helemaal niet bang is om zich in de afgrond te gooien en jij datzelfde vertrouwen en diezelfde overgave nodig hebt voor je eigen uitdagingen. Je kan van de wind iets leren over loslaten of van een groepje bomen iets over samenwerken. Je kan van de roofvogel iets leren over vrijheid en van de grot iets over de kracht van de stilte. Het belangrijkste is dat je je openstelt en voelt wat er op je af komt. De wijsheid die dit in jezelf wakker maakt, borrelt dan vanzelf naar boven.

Neem het beeld, de symboliek, de energie van die plek helemaal in je op. Integreer het inzicht via je ademhaling of op je eigen manier. Wekt het inzicht vooral een nieuwe vraag op, herhaal dan gewoon het schema: je intentie neerleggen, je laten aantrekken tot een plek, en gaan voelen wat de plek bij je wakker maakt.

Probeer het een paar keer en je zal merken dat je intuïtie je steeds naar die plaats brengt die je kan helpen om je persoonlijke groei te ondersteunen. Eens je doorhebt hoe je met de natuur kan samenwerken om inzichten te verwerven of om te helen, zal je aangeboren gevoeligheid ervoor zorgen dat je steeds op de juiste plekken terecht komt.

Met de natuur werken is heel eenvoudig, back to basics. Je moet geen pluimen in je achterwerk steken, vliegenzwammen eten of naakt rond een kampvuur dansen om in transformatie of tot een inzicht te komen.

De schoonheid van deze methode zit 'm echt in de eenvoud. Het hoeft allemaal niet zo complex te zijn, je moet het gewoon doen.

Wanneer je de opleiding tot Professioneel Natuurcoach volgt aan het Ontwikkelingsinstituut, gaan we natuurlijk vele stappen verder! Dit is een basisoefening, een proevertje rond de kracht van je intuïtie. Tijdens de opleiding gaan we echt leren werken met die krachten om tot een diepere heling te komen. Graag tot dan.

Natuurcoaching opleiding tot natuurcoach foto bos