contact+32 (0)475.61.45.23

De Ontwikkelingsgerichte levenshouding

De Ontwikkelingsgerichte Benadering: een levensfilosofie

 

De ontwikkelingsgerichte benadering is een filosofisch onderbouwde kijk op hoe we zinvol en duurzaam kunnen bezig zijn met onszelf, anderen en de wereld.

 

Het is de verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen ontwikkeling maar deze steeds kaderen in het groter geheel waartoe je behoort.  

 

Het leven ontwikkelingsgericht benaderen is steeds vertrekken van dat wat er al is en van daaruit creativiteit toevoegen.  Het is het aanvaarden van alles wat op je weg komt als een deel van de weg.

 

Je zou kunnen stellen dat ontwikkelingsgericht in het leven staan zoiets is als dansen met het leven.  Het is volgen wat er is, en leiden waar het kan.

 

De essentie van deze houding wordt uitgedrukt in de ontwikk​elingsformule.    Kijk maar eens naar het filmpje hieronder.

 

 

 

Specifieke methoden

 

Naast het aanvaarden van dat wat is,  onderzoeken we hoe individuele ontwikkeling verweven is met de ontwikkeling van het geheel waartoe je behoort Het zien van de impact van jouw ontwikkeling voegt, naast succes en geluk, zingeving toe.

 

Om dit op een structurele manier te kunnen toepassen ontwikkelde Rudy Vandamme het Vorkmodel en de Ontwikkelcirkel.  Beide methodieken stellen je in staat om deze manier van in het leven staan, te integreren in je werk als coach, facilitator, bemiddelaar, manager, consultant, trainer, ....

 

 

 

Toepassingsgebieden van de Ontwikkelingsgerichte Benadering

 

De methodiek kent een groeiend aantal toepassingsgebieden. Inmiddels kan je deze filosofie toegepast vinden in :

 

  • Ontwikkelingsgericht coachen
  • Team- en groepsontwikkeling
  • Ontwikkelingsgericht bemiddelen (zie www.mediv.be)
  • Co-creatieve kennisontwikkeling in het onderwijs
  • Ontwikkelingsgericht leiderschap
  • Ontwikkelingsgericht ondernemerschap
  • Ontwikkelingsgericht hulpverlenen (zorg, medisch, paramedisch)
  • ....

 

 

NLP en Coaching binnen de Ontwikkelingsgerichte Benadering

 

Binnen de Ontwikkelingsgerichte benadering vinden wij het volgen van opleidingen ter bevordering van jouw persoonlijke ontwikkeling erg zinvol.  We willen echter meer bieden dan een van de zovele NLP of Coaching opleidingen.  

 

Wij geloven sterk in de kracht van  zowel NLP als Coaching en beschouwen beide vaardigheden als krachtige instrumenten om bewust in te zetten in de wereld rondom jou.    

 

Zo biedt NLP je onmisbare technieken, modellen en instrumenten die je actief en bewust kan inzetten ter bevordering van de communicatie of veranderingswerk.  

 

Ontwikkelingsgericht Coachen is erop gericht mensen te helpen hun doelen te bereiken zodat ze het leven kunnen leiden dat bij hen past. Door het samengaan van doelgerichte actie en aansluiten bij identiteit, is coaching het ideale kader om aan ontwikkeling te doen. Het concrete van de acties gaat samen met jezelf leren kennen en weten wat je te doen hebt in je leven. Jezelf coachen, elkaar coachen en gecoacht worden door professionals, behoort tot de normale gang van het leven. Het heeft niets te maken met therapie, noch met een luxe. Coachen is een basisbehoefte omdat het individuen en teams helpt zichzelf te leren kennen en een hogere zelfsturing te ontwikkelen.

 

Voel je je aangesproken tot deze visie en wil je meer weten over onze opleidingen? Kom eens kennismaken met ons of  klik snel door naar Opleidingen / ons Aanbod voor meer specifieke informatie.