Werken met generatieve trance

Generatieve trance

Het onderbewuste stuurt het overgrote deel van alles wat we doen, denken en voelen. Studies spreken van zelfs 97 procent van alles wat we beleven. Generatieve trance is een manier om toegang te krijgen tot dat onderbewuste en op die manier patronen te herkennen en waar nodig te doorbreken.

Wat is generatieve trance?

Het begrip ‘generatieve trance’ komt van Stephen Gilligan, een Amerikaanse therapeut die al 40 jaar actief met trance werkt. Hij beschouwt trance als een ervaringsgerichte leerstaat waarbij je vanuit je eigen, unieke creatieve onderbewuste tot heling en transformatie komt.

Generatieve trance is een manier om contact te leggen met het onderbewuste. Daardoor is het een nuttig hulpmiddel wanneer je probeert ingesleten patronen te herkennen en waar nodig te doorbreken. Patronen zijn uiteindelijk ‘handleidingen’ die je toestaan om niet meer elke beslissing bewust te overwegen, bijvoorbeeld wanneer je in de auto stapt en begint te rijden, maar ze zonder nadenken uit te voeren. Zulke patronen zijn nuttig, maar soms niet (meer) gewenst. Via generatieve trance krijg je gemakkelijker toegang tot zulke vormen van onbewuste zelfsturing bij jezelf of je cliënt.

Coaching met generatieve trance

Voor coaches is generatieve trance een interessant instrument. Met suggesties, vragen en andere interventies nodig je cliënten uit te om nieuwe zienswijzen, overtuigingen en gedrag te ontwikkelen vanuit hun eigen creatieve onderbewuste zelf. Gilligan omschrijft die samenwerking tussen het bewuste en het onderbewuste als een gesprek tussen de visionaire dromer en de praktische realist.

Het gebruik van generatieve trance kan denken en voelen met elkaar in harmonie brengen, en zo leiden tot een hoger bewustzijn en een betere gezondheid en geluksgevoel.